Cât să investești în Digital Marketing?

Sunt mulți proprietari de magazine online sau website-uri ce vând diverse servicii/produse, care după ce și-au lansat website-ul se așteptau să curgă clienții, fără ca ei să mai miște vreun deget pe partea de promovare. În multe cazuri, au băgat sporadic niște bani (200-300 lei) în Google Adwords sau Facebook Ads, nu au văzut rezultate în 30 de zile și au concluzionat că treaba asta cu Digital Marketing-ul e țeapă.

Dacă vrei să vinzi online, ai nevoie de o strategie pe termen mediu și lung pentru business-ul tău online. Nu e suficient să afișezi produsele, trebuie să stabilești care sunt cele mai eficiente canale de promovare și să le monitorizezi constant. Email Marketing-ul și Optimizarea SEO pentru motoarele de căutare ajută, dar e nevoie și de Facebook Ads, Instagram Marketing și Google Adwords, mai ales când ești la început și lumea nu a auzit de business-ul tău.

Iar pe termen lung contează și branding-ul, crearea de conținut de calitate, recenzii video la produse și alte “nebunii” ce întăresc poziția brandului şi care le pot oferi clienților o motivație suplimentară să cumpere de la tine, nu de la concurență. Nu poți să te baţi doar în prețuri cu concurența, că vin chinezii din urmă și “rup” tot. Soluția e diferențierea!

Revenind la titlul acestui articol…

Ca om de business, trebuie să știi că pentru a avea un business de succes, oamenii trebuie să știe cine ești și ce oferi. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o Strategie de Digital Marketing și de o implementare corectă a acesteia.

 • Cât de mulți bani ar trebui să cheltuiți în Digital Marketing?
 • Ce intră într-un buget de Digital Marketing?

Fiecare buget de Digital Marketing variază în funcție de dimensiunea business-ului, de vânzările anuale și de cât de mare este concurența.

Investițiile în Digital Marketing variază de la 1% din totalul banilor obținuți din vânzări până la aproximativ 30% (în mare parte). Însă, sunt și câteva companii care investesc peste 50% din banii obținuți de pe urma vânzărilor. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în primul an al business-ului.

Bugetul total pentru Digital Marketing trebuie să includă:

 • Costuri de design (newslettere, bannere și așa mai departe);
 • Costurile legate de crearea și întreținerea website-ului;
 • Costurile pentru investiţiile în promovarea pe Facebook, Instagram şi Google Adwords.

Determină ce sumă de bani atribui fiecărei categorii, dintre cele de mai sus și apoi împarte suma în funcție de pașii pe care îi implică fiecare categorie în parte.

4 metode aplicate, de obicei, de către echipele de marketing

 1. Procentaj din vânzări

Bugetul de marketing constituit dintr-un anumit procentaj din vânzări este una dintre cele mai populare metode folosite. Oamenii de business investesc în marketing între 9 și 12% din vânzări. Avantajele acestei metode sunt:

 • Bugetul de marketing nu va scăpa de sub control;
 • Bugetul de marketing crește sau scade în funcție de veniturile companiei/firmei.
 1. Bugetul fix

Multe companii/firme aleg să fixeze o anumită sumă pe care să o aloce marketing-ului. Avantajul principal este că planul de marketing poate fi realizat încă de la începutul anului, fără ca acest lucru să implice modificări mari pe parcurs.

 1. Bugetul în funcție de performanțele firmelor concurente

O altă metodă de a determina bugetul pentru marketing este de a analiza felul în care acționează concurența și de a încerca să fii cu un pas înaintea lor. Problema apare atunci când nu se iau în calcul veniturile companiei/firmei.

 1. Bugetul stabilit în funcție de obiective

Cea mai eficientă metodă de marketing presupune stabilirea obiectivelor și în funcție de acestea să se delimiteze bugetul investit. După realizarea planului de marketing, în funcție de estimările făcute pentru atingerea obiectivelor, specialiștii vor stabili de ce sumă au nevoie pentru a implementa planul.

Cei mai mulți specialiști consideră că aceasta este cea mai eficientă metodă atunci când îţi doreşti ca planul de marketing să fie cu adevărat eficient.

În concluzie, atunci când vrei să începi să investești în Digital Marketing, ar trebui să îți creezi o strategie bine pusă la punct, să realizezi această promovare prin intermediul mai multor canale și să gândești întotdeauna pe termen mediu și lung. Iar în acest caz, cel mai bine este să apelezi la o agenție specializată în Digital Marketing.Scroll Up